Vydūno viešajai bibliotekai sukurta Lilijos Valatkienės paroda „Vydūnas – žinomas, bet nepažintas“ pristatyta LR Seime

News: Education , 2022-11-10 20:25
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Pagėgių m.

2022 m. minint Pagėgių savivaldybės Vydūno viešosios bibliotekos įkūrimo 85-erių metų sukaktį ir šviesuolio, rašytojo, dramaturgo, filosofo, švietėjo, humanisto, chorvedžio, kultūros veikėjo Vydūno 155-ąsias gimimo metines bei 70-ąsias mirties metines 2023-iaisiais pasitinkant, Pagėgių savivaldybės Vydūno viešajai bibliotekai sukurta žurnalistės, fotomenininkės Lilijos Valatkienės (Vilnius) fotorefleksijų ir dokumentinės fotografijos darbų paroda „Vydūnas – žinomas, bet nepažintas“ 2022 m. lapkričio 3 d. pristatyta Lietuvos Respublikos Seimo rūmuose.

Renginyje dalyvavusius LR Seimo narius, Pagėgių krašto gyventojus, Vydūno palikimo skleidėjus ir Mažosios Lietuvos mylėtojus sveikino renginio vedėja – Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarijos Informacijos ir komunikacijos departamento Ryšių su visuomene skyriaus vyriausioji specialistė Asta Markevičienė. Šios įstabios parodos pristatymo proga fotomenininkę, redaktorę, žurnalistę Liliją Valatkienę gėlėmis sveikino ir gražiausius linkėjimus Pagėgių savivaldybės Vydūno viešosios bibliotekos įkūrimo 85-mečio proga skyrė šio renginio iniciatoriai – Seimo nariai Andrius Bagdonas ir Ričardas Juška, kurie akcentavo, jog per kūrybą bei meną, Lietuvą ir jos istoriją kūrę žmonės niekada nenugrims praeitin, o jų dvasinis palikimas gyvuos per amžius. Renginį giesmėmis nuskaidrino Vydūno kūrybą propaguojantis bei šio kūrėjo muziką aranžuojantis ansamblis „Kadujo“ iš Kauno.

LR Seimo narė Edita Rudelienė teigė, jog ši paroda – istorijos dalis, kuri svarbi visiems. Kalbėdama apie šios ekspozicijos autorę Liliją Valatkienę, p. Rūta neslėpė susižavėjimo, vadindama ją žmogumi – impulsu, žmogumi – idėja, kuriančiu, buriančiu visuomenę žmogumi, kuris visada yra kupinas genialiausių ir šviesiausių minčių. Pagėgių savivaldybės Vydūno viešosios bibliotekos direktorė Milda Jašinskaitė-Jasevičienė, sveikindama renginio dalyvius ir svečius, nusikėlė mintimis į 2018-uosius, kai šalyje buvo minimi LR Seimo paskelbti Vydūno metai, o šviesios atminties doc. dr. Vaclovo Bagdonavičiaus siūlymu Pagėgių savivaldybės tarybos sprendimu – Pagėgių savivaldybės viešajai bibliotekai suteiktas Vydūno vardas. Bibliotekos vadovė akcentavo, jog šios Lilijos Valatkienės sukurtos parodos pristatymas tada buvo didžiulė šventė, visiems garsiai skelbusi – Pagėgių biblioteka tikrai taps Vydūno vardo biblioteka. Bibliotekos bendruomenė tiesiog negalėjo su Lietuva nepasidalinti jau savitu simboliu tapusia Lilijos Valatkienės paroda, kuri ne tik tapo neatsiejama bibliotekos istorijos dalis, bet ir plačiai atveria duris į Vydūno pažinimą, jo kūrybos suvokimą. Todėl ši ekspozicija dabar, artėjant mąstytojo Vydūno jubiliejinėms datoms, ir atkeliavo papuošti LR Seimo erdves.

Tardama sveikinamąjį žodį, fotomenininkė Lilija Valatkienė atskleidė, jog būtent fotografija įkvėpė ją eiti Vydūno būties takais nuo pat pirmųjų šio švietėjo gyvenimo dienų, ir visa ši Vydūno gyvenimo kelionė įamžinta autorinėje ekspozicijoje „Vydūnas – žinomas, bet nepažintas“. Pasak kūrėjos, vertėtų aktyviau ugdyti jaunąją kartą per istorinių asmenybių pažinimą, kurių skleistos idėjos moko visuomenę iki šių dienų. Vydūną, anot menininkės, galima vadinti vienu labiausiai sektinų mokytojų.

Kultūrologas Vytautas Jonas Juška teigė, jog be Vydūno tiesiog neįmanoma įsivaizduoti Lietuvos, ir pasidžiaugė, jog Pagėgių savivaldybės Vydūno viešosios bibliotekos plėtojama veikla vis labiau skleidžiasi ir auga Vydūno asmenybės atminimo puoselėjimo ir šio šviesuolio gyvenimo indėlio sklaidos baruose. Sveikindama visus susirinkusiuosius, Pagėgių savivaldybės mero pavaduotoja Ligita Kazlauskienė pasidžiaugė, jog net praėjus pusantro šimto metų Vydūnas yra aktualus, reikalingas ir suprantamas šiomis dienomis, tik iki galo nepažintas. Dėkodama už Pagėgių krašto garsinimą bei galimybę pažinti Vydūną iš arčiau, vicemerė parodos autorei ir šio renginio iniciatoriams perdavė Pagėgių savivaldybės mero Vaido Bendaravičiaus dovanas. Kūrėją Liliją Valatkienę taipogi sveikino, už puikias iniciatyvas dėkojo ir gėlėmis pagerbė Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius.

Bibliotekos bendruomenė simbolinėmis dovanomis dėkojo renginio vedėjai, iniciatoriams, dalyviams, svečiams, vokalistėms bei neišdildomų įspūdžių kupiną ekskursiją po LR Seimą pagėgiškiams vedusiai LR Seimo nario Andriaus Bagdono patarėjai Teresei Škutaitei. Popietė pratęsta pokalbiais apie Vydūną, meną bei kūrybą.

Bibliotekininkai širdingai dėkoja drauge į LR Seimą vykusiems, nuoširdžiai palaikiusiems bei gerą nuotaiką dovanojusiems skaitytojams ir gražią kultūrinę bendrystę išreiškusiai kolegei – Pagėgių savivaldybės kultūros centro direktorei Svetlanai Jašinskienei.

Daugiau skaityti: https://pagegiusvb.lt/naujienos/vyduno-viesajai-bibliotekai-sukurta-lilijos-valatkienes-paroda-vydunas-zinomas-bet-nepazintas-pristatyta-lr-seime/



Sonata Nognienė,
Pagėgių savivaldybės Vydūno viešosios bibliotekos
metodininkė – skaitytojų aptarnavimo skyriaus vedėja


Astos Andrulienės nuotraukos


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN