Festivalio „Plartforma“ savaitgalis: vaizduotę kurstanti tamsa ir kiaurai veriantis jauno žmogaus pasaulis

News: Events , 2022-09-15 08:26
El. pašto adresas: gretaseiliute@gmail.com
Vietovė: Klaipėdos m.

Tarptautinis menų festivalis „Plartforma“ uostamiestyje įsibėgėjo – antrame rugsėjo savaitgalio renginių maratone trys itin skirtingi spektakliai: šokio spektaklis „Me two / Savoj Krūvoj“ skiriamas paaugliams ir jų tėvams, „Flashdance“ - ieškantiems kažko įdomaus ir patyriminio, o „Inbetween“ patrauks visų, ieškančių būdo susitaikyti su neramiu šiandienos pasauliu. Visgi festivalis nesibaigs rugsėjo programa ir po trumpos pertraukos grįš spalio bei lapkričio mėnesiais.

Rugsėjo 16, 17 dienomis festivalio svečiai, trupė Wauhaus iš Suomijos „Žvejų rūmuose“ kvies į neįprastą pasimatymą su tamsa. Trupė dirba su įvairiomis meno formomis, tačiau joms dažniausiai būdingas medžiagiškumas, auditorijos įtrauktis, empatija ir stiprios audiovizualinės idėjos. Jų spektaklis „Flashdance“ – tai paslaptingas ir fantaziją kurstantis kūrinys, kuriame tamsa tampa plastine būtybe ir net užgožia kraštuose sėdinčiu žiūrovus. Ji užima visą scenos erdvę ir transformuoja ją, pažadindama tai, kas yra paslaptinga ir nesąmoninga. Paradoksalu, bet tik paniręs į tamsą, žiūrovas atranda beribę vaizduotę ir atveria pasąmonės klodus. Vieniems tai gali skambėti kaip jaudinantis nuotykis, kitiems – kelti šiurpulį, tačiau kūrėjai kviečia prisijaukinti tamsos baimę ir priimti ją, atrandant kitus pasaulio matymo būdus.
Rugsėjo 16 dienos spektaklio bilietai išparduoti, tad žiūrovai kviečiami apsilankyti rugsėjo 17 dienos, 19.30 val. seanse. Vietų skaičius ribotas, tad suskubkite įsigyti bilietus.
Rugsėjo 17 dieną, 18 val. jungtinis moterų kūrėjų iš Slovakijos ir Rumunijos kolektyvas, jau lankęsis „Plartformoje“ prieš keletą metų, pristato naujausią savo spektaklį, kurio scenoje taip pat dominuoja milžiniškas audeklas. „Kultūros fabrike“ rodomas „Inbetween“ tyrinėja grupės dinamiką besikeičiančioje aplinkoje. Tai architektūriškas, estetiškas ir vaizduotę kutenantis reginys, kur keturi atlikėjai, įtempdami ir vėl atleisdami virves, transformuoja milžinišką audinį kartu su šokėjais virstantį vientisu kūnu. „Esame labiau susiję nei bet kada anksčiau: keičiamės į masę, kuri bando rasti pusiausvyrą. Mes traukiame ir stumiame“ – apie spektaklio idėją, kilusią stebint žmogaus ir aplinkos ryšį pandemijoje, pasakoja kūrėjos.
Rugsėjo 18 dieną, 17 val. pirmo rudens mėnesio programą uždarys Vilniaus šokio teatro „Low Air“ spektaklis „Me two / Savoj Krūvoj“, kurio įkvėpėjai ir atlikėjai – jauni žmonės, kviečiantys geriau juos pažinti ir pamatyti pasaulį jų akimis. Kūrybiniame procese tarp paauglių ir šokio teatro profesionalų išryškėjo intymios ir dažnu atveju „nepatogios” istorijos, skirtingi požiūriai į jas, keliantys klausimus, o kur yra ribos tarp dviejų kartų pasaulių, kodėl jautrūs pasakojimai dažnai lieka nutylėti ar neišgirsti. Ir kodėl, dažnu atveju pradėjus pasakoti istoriją ir išgirdus tylų „man irgi taip buvo“, mes retai norime vienas kitą palaikyti.
2021 metais spektaklis apdovanotas Auksiniu Scenos Kryžiumi kategorijoje „Geriausias metų spektaklis vaikams ir jaunimui“ bei nominuotas kategorijoje „Geriausia metų muzika spektakliui“ bei labai teigiamai įvertintas šokio ir teatro kritikų. „Drąsiai tvirtinčiau, kad šis šokio spektaklis yra dosni, įvairialypė, o kai kam galbūt net transformuojanti patirtis, aukštai užkėlusi scenos meno jaunajai auditorijai kartelę.“ – Apie Low Air kūrinį rašė teatro kritikė Ramunė Balevičiūtė .Jai antrina ir teatro kritikė Ingrida Ragelskienė, teigianti, kad „Me two / Savoj Krūvoj“ yra skaidrus, kiaurai veriantis, akimirksniu pasaulį demaskuojantis jauno žmogaus žvilgsnis, judesio raiška įvardijantis, kur link ritasi šis pasaulis.
Anot festivalio organizatorių, tai ne vien šokio spektaklis, bet ir galimybė tėvams iš tiesų pamatyti, suprasti ir priimti savo paauglius.

***

Tarptautinio menų festivalio „Plartforma“ misija – bendrame kūrybiniame vyksme suvienyti skirtingų šalių meninę patirtį bei kūrėjų kūrybinį potencialą. Festivalyje pristatomi šiuolaikinio šokio ir teatro, naujojo cirko, performanso, muzikos ir vizualaus meno kūrėjai bei jų grupės. Tai – vienintelis interdisciplinaraus pobūdžio festivalis Klaipėdoje ir Vakarų Lietuvoje, be kultūrinės vykdantis ir edukacinę funkciją – supažindina ir ugdo publiką suprasti ir vertinti šiuolaikinę meno raišką.
„Plartforma“ ilgametis Klaipėdos miesto reprezentacinis festivalis, 2019-2021 m. įtrauktas į Strateginių Lietuvos festivalių sąrašą, o nuo 2015 m. jis apdovanotas Europos festivalių asociacijos ženklu „Europe for Festivals / Festivals for Europe“. Festivalį organizuoja Menininkų grupė „Žuvies akis“ ir finansuoja Lietuvos kultūros taryba bei Klaipėdos miesto savivaldybė.

Organizatoriai pasilieka teisę keisti festivalio programą. Naujausią informaciją rasite FB puslapyje „Menų festivalis Plartforma“ arba internetinėje svetainėje www.plartforma.lt.

Bilietus į mokamus festivalio renginius platina www.bilietai.lt


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN