Dvariškos pramogos Burbiškio dvare: nuo tapybos gėlėmis iki puotos stalo

News: Life Style , 2022-09-05 22:06
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com

Rugsėjo 10 dieną Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Burbiškio dvaro istorijos skyrius (Radviliškio r.) taps didele ir jaukia pažinimo, kūrybos, atradimų erdve. Edukacijų dieną bus galima išmokti ir išbandyti įdomiausių ir netikėčiausių veiklų: tapyti gėlėmis ir ant vandens, nusifotografuoti senoviniu momentinės fotografijos būdu, pažinti dvarų svetingumo kultūrą.
Nuo 12 iki 15 valandos lankytojų lauks trys edukacijos.

Menininkė, tapanti augalais, Jūratė Jukštienė tapybos gėlėmis dirbtuvėse pravers neaprėpiamą, paslapčių kupiną gamtos pasaulį ir parodys, kad gėlė gali būti ir dažai, ir teptukas.
„Pats žydėjimas gamtoje yra trumpalaikis. Savo prigimime gamta bunda, skleidžiasi, žydi, vysta, nyksta. Kūriniuose pratęsiamas jų gyvavimo laikas“, – apie originalų kūrybos būdą sako J. Jukštienė.

Meno terapijos ir socializacijos institutas „VYTA“ kvies tapyti ant vandens – dalyvauti ebru edukacijoje. Tapyba ant vandens kildinama iš Senovės Kinijos ir buvo laikoma slaptu žynių mokslu. Apie XVI a. išplito dabartinės Turkijos žemėse, čia įgavo ebru pavadinimą. Dabartinė Turkija šią meno šaką išplėtojo taip, jog ji yra vadinama tradiciniu turkų menu ir saugoma UNESCO.

Meno terapijos ir socializacijos instituto „VYTA“ vedamuose užsiėmimuose naudojami natūralūs, žmogui ir gamtai draugiški augalinės kilmės dažai, specialūs teptukai, lazdelės, vandens šukos, ruošiamas specialus jūros dublių ir vandens augalų mišiniu tirštintas vanduo. Pasak edukatorių, tapyba ant vandens padeda išlieti emocijas, lavina rankų judesius ir dėmesį, atskleidžia kūrybiškumą, suteikia pasitikėjimo savimi. Tapant ant vandens nereikalingi meniniai gebėjimai.
VšĮ „Atvirosios fotografijos dirbtuvės“ edukatorių vedama fotografijos edukacinė programa „Penkiaminutė“ nukels į praėjusius laikus. Edukatoriai lankytojus nufotografuos senoviniu fotoaparatu tiesiai į fotopopierių, jis iš karto bus ryškinamas. Rezultatas – gauta vienetinė nuotrauka. Procesas tetruks vos 5 minutes.

15 valandą Burbiškio dvaro lankytojams paskaitą skaitys ir teatralizuotą edukaciją „Dvarų svetingumo kultūra: nuo vaistinėlės iki puotos stalo“ ves dr. Marius Daraškevičius, architektūros istorikas, architektas, kurio viena iš mokslinio darbo sričių – Lietuvos bajorų materialinė kultūra, ypač susijusi su valgomojo kultūra.

Paskaitą-edukaciją sudarys trys dalys. Stalo serviravimas – dengiamas stalas ir kartu interaktyviai pristatoma stalo puošybos tradicija nuo baroko iki art deco. Dvaro vaistinėlės degustacija – nedidelės vaišės, jų metu ragaujamos dvarų vaistinėlėse ruoštos ir laikytos trauktinės, užpiltinės, įvairūs delikatesai bei pasakojama apie dvarų medicinos tradiciją. Pietūs dvare – gardūs trumpi pasakojimais apie dvarų svetingumo kultūrą XIX amžiuje.

Edukacijų diena Burbiškio dvare – projekto „Dvarų pramogos“ dalis. Kita šio projekto veikla vyks rugsėjo 18 dieną 14 valandą – rankų šešėlių teatras „Budrugana Lietuva“ vaidins šešėlinių improvizacijų spektaklį „Obuolių pasakos“ (režisierius Justas Tertelis). Po spektaklio vyks aktorių vedamos kūrybinės dirbtuvės.

Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Radviliškio rajono savivaldybė.


Lauros Prascevičiūtės nuotraukos
Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio informacija


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN