Nuo rugpjūčio pradžios – mamadienis ir tėvadienis auginantiems vieną vaiką, naujovės auginantiems vaiką iki 8 metų

News: Business , 2022-08-01 20:58
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija primena, kokie pokyčiai tėvams, auginantiems mažus vaikus, įsigalios nuo 2022 metų rugpjūčio 1 dienos. Tikimasi, kad tai padės derinti šeimos ar asmeninius poreikius su darbo įsipareigojimais.

„Norime, kad šeimos politikos priemonių visuma palengvintų kiekvienos dirbančios ir vaikus auginančios šeimos gyvenimą. Mažus vaikus auginantys darbuotojai galės prašyti lankstesnių darbo sąlygų, mamos ir tėčiai, auginantys vieną vaiką iki 12 metų, įgys teisę į mamadienį ir tėvadienį“, – sako socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė.

MAMADIENIS IR TĖVADIENIS – IR AUGINANTIEMS 1 VAIKĄ. Nuo rugpjūčio 1 dienos mamos ir tėčiai, auginantys vieną vaiką iki 12 metų, įgyja teisę į mamadienį ir tėvadienį 1 kartą per 3 mėnesius. Taigi, vieną vaiką auginantys tėvai per metus gaus 4 papildomas laisvas dienas.

Tėvai, auginantys 2 ir daugiau vaikų iki 12 metų, gali pasinaudoti 1 papildoma poilsio diena per mėnesį.

2 papildomos poilsio dienos per mėnesį priklauso kiekvienam iš tėvų, auginančių 3 ir daugiau vaikų iki 12 metų.

Tėvai, auginantys 2 vaikus iki 12 metų, kai vienas jų ar abu turi negalią, galės pasiimti 2 laisvas dienas per mėnesį (iki šiol buvo 1 d.) ir už tai gaus darbo užmokestį.

Šis papildomas poilsio laikas gali būti panaudojamas ir kitaip. Pavyzdžiui, jeigu darbuotojui priklauso 1 papildoma poilsio diena, jis gali prašyti sutrumpinti darbo laiką 2 valandomis per savaitę. Kitaip tariant, mama ar tėvas gali kiekvieną penktadienį ar kitą savaitės dieną dirbti 2 valandomis trumpiau.

Jeigu darbuotojui priklauso 2 papildomos poilsio dienos per mėnesį, jis gali prašyti sutrumpinti darbo laiką 4 valandomis per savaitę. Vadinasi, kiekvieną penktadienį ar kitą savaitės dieną mama ar tėtis gali dirbti 4 valandomis trumpiau.

Darbuotojų, dirbančių ilgesnėmis negu aštuonių darbo valandų pamainomis, prašymu šis papildomas poilsio laikas gali būti sumuojamas per kelis mėnesius tol, kol susidaro papildoma poilsio diena, kuri suteikiama ne vėliau kaip paskutinį sumuojamą mėnesį.

NE VISAS DARBO LAIKAS. Nuo rugpjūčio pradžios dirbti ne visą darbo laiką galės darbuotojai, auginantys vaikus iki 8 m. Iki šiol tai galiojo tik auginantiems vaikus iki 3 metų.

NUOTOLINIS DARBAS IR LANKSTUS DARBO LAIKAS. Jeigu darbdavys neįrodo, kad dėl gamybinio būtinumo ar darbo organizavimo ypatumų tai sukeltų per dideles sąnaudas, nuo rugpjūčio pradžios jis privalo tenkinti darbuotojo prašymą dirbti nuotoliniu būdu to pareikalavus nėščiai, neseniai pagimdžiusiai ar krūtimi maitinančiai darbuotojai, darbuotojui, auginančiam vaiką iki 8 metų, ir darbuotojui, vienam auginančiam vaiką iki 14 metų arba neįgalų vaiką iki 18 metų. O taip pat darbuotojui pateikus prašymą, pagrįstą sveikatos priežiūros įstaigos išvada apie jo sveikatos būklę, arba būtinybe slaugyti ar prižiūrėti šeimos narį ar kartu su juo gyvenantį asmenį.

Šie išvardinti darbuotojai turi galimybę dirbti jų pageidaujamu darbo laiko režimu.

JEI ĮVAIKINOTE. Patikslinti tėvystės ir vaiko priežiūros atostogų terminai, kai yra įvaikinamas vaikas, – tėvystės atostogos turi būti suteiktos anksčiau nei atostogos vaikui prižiūrėti.

NEMOKAMOS ATOSTOGOS. Įtvirtinta galimybė suteikti nemokamas atostogas ne tik slaugant sergantį šeimos narį, bet ir kartu su darbuotoju gyvenantį asmenį.

NEMOKAMAS LAISVAS LAIKAS. Darbdavys privalės suteikti nemokamą laisvą laiką darbuotojui, jeigu jo prašymas susijęs su skubiomis šeiminėmis priežastimis, pavyzdžiui, liga ar nelaimingu atsitikimu, kai darbuotojas privalo betarpiškai dalyvauti.



Komunikacijos skyrius
Tel. 8 676 02399
el. p. info@socmin.lt


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN