Tarptautinei pikniko dienai artėjant: 6 patarimai, kaip susikurti tvaresnę iškylą

News: Life Style , 2022-06-17 06:28
El. pašto adresas: g.valaityte@publicum.lt

Birželio 18-ąją pasaulyje minima Tarptautinė pikniko diena, todėl tądien – puiki proga susiruošti išvyką į gamtą. Visgi, gamtoje mėgaujantis įvairiausiais užkandžiais ir gėrimais svarbu nepamiršti tvarumo: nepalikti šiukšlių, naudoti daugkartinius arba greitai suyrančius indus bei įrankius. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad ruošiantis iškyloms parduotuvėse galima rasti didelį aplinkai draugiškų indų asortimentą.

Prie plastiko mažinimo turime prisidėti kiekvienas

„Jau prieš trejus metus atsisakėme vienkartinių plastikinių indų ir šiaudelių. Vietoje jų pirkėjai prekybos tinkle gali rasti gausų aplinkai draugiškų įrankių ir indų asortimentą: pradedant popieriniais puodeliais, lėkštėmis ir baigiant medinėmis šakutėmis, peiliais ar šaukštais. Pastebime, kad vasarą, kai daug laiko leidžiame gamtoje, jais domisi ir pirkėjai“, – teigia V. Budrienė.

Iš pirmo žvilgsnio pikniką surengti yra ganėtinai paprasta. Visgi, norint tai padaryti kuo tvariau, dėmesį reikėtų atkreipti į kelias smulkmenas. Pavyzdžiui, plastiko ir nesuyrančių atliekų mažinimas turėtų būti kiekvieno kasdienybės dalis. Vien Europoje per metus sunaudojama apie 26 milijonai tonų plastiko, todėl prie gražesnės aplinkos kūrimo privalome prisidėti asmeniškai: maistą neštis daugkartinio naudojimo arba iš aplinkai draugiškų medžiagų pagamintuose induose, naudoti daugkartinio naudojimo gertuves.

„Iki“ dalijasi dar keliais patarimais, kuriais vadovaujantis ne tik prisidėsite prie tvarumo idėjų puoselėjimo, bet ir susikursite jaukų pikniką gamtoje.

Tvarūs patarimai

Aplinkai draugiški indai. Iškylos gamtoje neįsivaizduojamos be maisto, todėl svarbiausia piknikaujant pasirinkti tinkamus indus. Geriausia į gamtą pasiimti lėkštes, šakutes, taures, puodelius ar peilius, kuriais naudojatės namuose. Valgant iš namų atsivežtuose induose ne tik sutaupysite, bet ir sukursite elegancijos jausmą. Žinoma, jeigu skubate ar neturite galimybės iš namų atsivežti indų – tvariam piknikui tinka ir iš tinkamų medžiagų pagaminti vienkartiniai, greitai suyrantys indai.

Šaltiems gėrimams – termosas. Termosas puikiai tinka ne tik karštai arbatai ar kavai susipilti, bet ir išlaikyti šaltus gėrimus. Žinoma, prieš pilant į termosą mėgstamą limonadą, sultis ar vandenį jį reikėtų bent kelias valandas palaikyti šaldiklyje. Taip termosas atvės ir gėrimus šaltus išlaikys apie kelias valandas.

Maistą gaminkite namuose. Jeigu turite laiko – užkandžius piknikui pasigaminkite namuose. Norint tai padaryti kuo tvariau – pirmiausia peržiūrėkite šaldiklio, šaldytuvo ir spintelių turinį. Galbūt turite jau šiek tiek pastovėjusios baltos duonos – iš jos galima pasigaminti puikiausius sumuštinius ar itališkas brusketas. Jeigu šaldiklyje randate tešlos – galite išsikepti naminę picą, jai puikiai tiks įvairiausi mėsos, daržovių, sūrio likučiai.

Mielos smulkmenos kuria jaukią atmosferą. Kad piknikas būtų ne tik tvarus, bet ir jaukus, nepamirškite įvairiausių akį džiuginančių smulkmenų. Maistą susidėkite į gražų, pintą krepšį, su savimi pasiimkite jaukų pledą. Jeigu turite vietos, galite įsimesti kelias dekoratyvines pagalvėles. Pikniko vietą galite pasipuošti lauko gėlėmis. Jeigu gamtoje žadate ilgiau pavakaroti – su savimi pasiimkite ir žvakių. Žinoma, baigus piknikauti nepamirškite įsitikinti, kad jos iki galo užgesintos.

Apsauga nuo uodų ir nuo saulės – būtinas atributas. Net ir patį jaukiausią pikniką gali sugadinti aplinkui zvimbiantys uodai, todėl ruošiantis į jį nepamirškite įsimesti ir apsaugų nuo šių vabzdžių. Jeigu į gamtą vykstate dieną, kaitinant kaitriai saulei – pasitepkite ir į krepšį įmeskite kremo nuo saulės, taip išvengsite nemalonių nudegimų.

Ne tik susirinkite, bet ir išrūšiuokite šiukšles. Baigę piknikauti, žinoma, nepamirškite susirinkti šiukšlių. O jeigu atvykę į pikniko vietą pastebite, kad aplink tebėra kitų poilsiautojų paliktų šiukšlių, jas taip pat surinkite ir  išrūšiuokite: į vieną iš maišų meskite plastiką, į kitą – stiklą, o trečiąją galite paskirti įvairiausioms maisto atliekoms.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN