Vitaminas D padidina Jūsų atsparumą stresui

News: Science , 2021-10-02 19:19
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com

Remiantis naujojo tyrimo duomenimis, kokybiški vitamino D papildai ne tik padidina šios maisto medžiagos kiekį kraujyje, bet ir padeda lengviau įveikti stresą. Vitaminas D padeda numalšinti ne tik psichologinės, bet ir fizinės įtampos požymius.

Nenustebkite, jei šaltojo sezono metu jaučiatės taip, lyg viskas slystų iš rankų. To priežastis neabejotinai gali būti mažiausias, palyginti su kitais metų laikais, vitamino D kiekis organizme. Iš tikrųjų, Amerikos ir Norvegijos mokslininkų grupė nustatė, kad vitaminas D padeda lengviau įveikti stresą.

Jie atliko dvigubai aklą placebu kontroliuojamą tyrimą su 86 JAV kalėjime kalinčiais asmenimis, pakviestais savanoriškai dalyvauti moksliniame projekte. Pusei tiriamųjų buvo duodama po vieną 40 mikrogramų vitamino D „D-Pearls“ kapsulę, o likusiems – po atitinkamą placebo dozę.


Vitamino D kiekio kraujyje matavimai

Tyrimo pradžioje abiejų grupių tiriamųjų kraujyje vitamino D kiekis buvo šiek tiek žemesnis už JAV rekomenduojamą 75 nmol/l normą. Papildą vartojusios grupės tiriamųjų kraujyje vidutiniškai buvo 63 nmol/l vitamino D, o placebo grupės – vidutiniškai 59 nmol/l.

Papildo ir placebo kapsulės buvo vartotos keturis su puse mėnesio – nuo sausio iki gegužės. Paprastai, nevartojant papildų, šiuo metų laikotarpiu vitamino D kiekis organizme sumažėja.


Vitamino D kiekis didėjo visą žiemą

Pavasarį placebo grupės tiriamųjų kraujyje vitamino D kiekis sumažėjo iki vidutiniškai 47 nmol/l, o papildus vartojančių tiriamųjų padidėjo iki 76 nmol/l ir pasiekė rekomenduojamą normą.
Prieš intervenciją, jos metu ir jai pasibaigus mokslininkai atliko įvairius tyrimus, siekdami įvertinti poveikį tiriamųjų pažinimo įgūdžiams, fizinės įtampos požymiams, psichologinėms emocijoms ir miego kokybei.


Dėl vitamino D stokos stresas tapo ilgalaikis

Savanoriai taip pat buvo tiriami įtampą keliančiose situacijose. Pavyzdžiui, jų buvo prašoma išspręsti pažinimo prasme sudėtingas užduotis, per ausines leidžiant garsų triukšmą.
Abiejose grupėse mokslininkai užfiksavo ženklų pulso padažnėjimą prasidėjus įtampai ir atvirkščiai – įtampai pasibaigus pulsas ženkliai sulėtėdavo.

Pavasarį vitaminą D vartojusių tiriamųjų grupės tendencijos nepasikeitė, o placebo grupės tiriamiesiems tapo sunkiau nugalėti įtampos poveikį. Be to, pastariesiems sumenko gebėjimas atsigauti po streso.

Panašu, kad kasdien vartojant „D-Pearls“ ar panašius kokybiškus vitamino D papildus ne tik palaikomas rekomenduojamas vitamino D kiekis kraujyje, bet ir organizmui padedama lengviau įveikti stresą.


Šaltinis:
Hansen AL, et al. Vitamin D Supplementation during Winter: Effects on Stress Resilience in a Randomized Control Trial. Nutrients 2020. E-pub ahead of print [A-11262].


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN