Kretingoje - knas po atviru dangumi

News: Life Style , 2018-06-11 20:40
El. pašto adresas: paleicik@gmail.com

Kretingos miesto 765 m. gimtadieniui ir Lietuvos 100-čiui skirti šventiniai renginiai prasidėjo birželio 1-ąją. Tą dieną Kretingos rajono savivaldybės M. Valančiaus viešoji biblioteka kvietė kretingiškius žiūrėti dokumentinį filmą „Sengirė“ ir susitikti su šio filmo režisieriumi Mindaugu Survila. Išvysti poetišką, netipišką filmą apie gamtą, kuris kviečia žiūrovus leistis į begalinę kelionę, susipažįstant su šimtamečių girių gyventojais, rinkosi gausus būrys kretingiškių ir miesto svečių.
Lietuviška „Sengirė“ – tai kvietimas pažinti pasaulį, kuris paslėptas nuo daugelio akių. Pasaulį - kupiną begalinių atradimų ir netikėtumų. Šis filmas nufilmuotas paskutiniuose išlikusiuose senosios girios plotuose Lietuvoje. 2017 m. pristatytas filmas jau sužavėjo tarptautinę auditoriją, tačiau artimiausias turėtų būti kiekvienam lietuviui.
Režisierius Mindaugas Survila per dokumentinės poemos pristatymą pabrėžė, kad vienas iš šio filmo kūrimo tikslų – atkreipti žmonių dėmesį į sparčiai nykstančių miškų plotus Lietuvoje. Siekiant ne tik šviesti visuomenę, bet ir veikti, pusę uždirbtų pinigų „Sengirės“ kūrybinė komanda skirs senų miškų įsigijimui. „Mes suprantame, kad miškai labai brangūs ir įstengsim įsigyti tik palyginus labai nedidelį plotą, bet tai parodys, kad ne valdžia ar kaimynas, bet mes patys galime prisidėti prie to, ką turės mūsų ateities kartos“, - kalbėjo filmo režisierius Martynas Survila.
Už kadrinio balso nebuvimas, beveik ranka pasiekiami bei stiprūs girios ir jos gyventojų garsai, kamera užfiksuotos akimirkos prikaustė visų dėmesį prie pripučiamo lauko kino ekrano vaizdo. O ore tvyrojusi tyla, tarsi išnaikino laiko ribą ir begalinį tempą.

Inga Tirevičiutė
Kretingos rajono savivaldybės
M. Valančiaus viešosios bibliotekos
Vyresn. bibliotekininkė projektinei veiklai ir atstovavimui


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN