Pristatyti pasipriešinimo sovietinei okupacijai atminimo ženklų Kretingos rajone maršrutai

News: Life Style , 2017-12-11 21:25
El. pašto adresas: paleicik@gmail.com

2017 m. Kretingos rajono savivaldybės M. Valančiaus viešoji biblioteka vykdė projektą „Lietuvos valstybingumo gynėjų – partizanų – veiklos ženklai Kretingos rajone“, skirtą Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui.
Šio projekto tikslas – įamžinti laisvės kovų gynėjų atminimą ir pasitelkiant išmaniąsias technologijas skleisti žinią apie jį platesniam visuomenės ratui, skatinant skirtingų kartų tarpusavio bendrystę. Projekto metu buvo atlikta daug darbų: rinkta medžiaga apie partizanų veiklos, žūties, laidojimo vietas, jų atminimui įamžinti pastatytus paminklus, atminimo lentas, kryžius, paminklines kompozicijas, apie pastatus, kuriuose buvo tardomi, kankinami ir žudomi rezistencijos dalyviai. Objektai aprašyti ir naujais straipsniais papildyta elektroninė „Kretingos krašto enciklopedija“ (www.kretingosenciklopedija.lt), joje išskirta rubrika „100 metų atkurtai Lietuvai“. Enciklopedijoje straipsniai papildyti objektų nuotraukomis ir pateikti bibliotekos darbuotojų kuriamame interaktyviajame Kretingos rajono „Krašto paveldo gido“ – www.krastogidas.lt – žemėlapyje. Vykdant projektą žemėlapyje pažymėti 33 lankytini objektai ir jiems pažinti sudaryti 3 maršrutai, supažindinantys su pasipriešinimo sovietinei okupacijai atminimo ženklais Kretingoje, Darbėnuose ir Salantų apylinkėse, kuriais Kretingoje ir Darbėnuose siūloma keliauti pėsčiomis, o Salantuose ir miesto prieigose parengtas maršrutas keliavimui automobiliu ar dviračiais. Šiems objektams apžiūrėti virtualiai į „Krašto paveldo gidą“ pateikta per 100 nuotraukų. Taip pat visa ši informacija pasiekiama parsisiuntus to paties pavadinimo mobiliąją programėlę – vedlį keliaujantiems pasitelkus išmaniuosius įrenginius.
Straipsnius elektroniniams leidiniams rašė, maršrutus rengė ir fotografavo bibliotekos darbuotojai. Kai kurių objektų nuotraukomis pasidalino istorikas, Kretingos muziejaus direktoriaus pavaduotojas muziejininkystei Julius Kanarskas. Rengiant lankytinų vietų objektų aprašymus talkino jaunimo nevyriausybinių organizacijų asociacijos „Apskritasis stalas“ ir viešosios įstaigos „Ceklio kuršiai“ atstovai.
Besidomintys krašto istorija virtualioje erdvėje gali rasti juos dominančią informaciją ir keliauti pasirinktais maršrutais, kuriuose užfiksuota laisvės kovų dalyvių – Žemaičių apygardos „Kardo“ rinktinės partizanų – veiklos ženklai Kretingos rajone.
Projekto ir maršrutų pristatymai vyko Kretingos rajono savivaldybės M. Valančiaus viešosios bibliotekos Vydmantų, Baublių, Rūdaičių filialuose. Jokūbavo Aleksandro Stulginskio mokykloje-daugiafunkciame centre ir Darbėnų gimnazijoje dalyvavome patriotiškumo pamokose: Jokūbavo mokyklos bendruomenei ir jauniesiems šauliams pristatėme „Krašto paveldo gido“ maršrutus ir „Kardo“ rinktinės partizanų veiklos ženklus Kretingos rajone, o Darbėnų gimnazijos 2 ir 3 klasės gimnazistams „Misija Sibiras'17“ dalyvis ir „Ceklio kuršiai“ vadovas Aurimas Rapalis papasakojo apie ekspediciją į Irkutsko sritį, pristatėme „Krašto paveldo gido“ programėlę, „keliavome“ pasipriešinimo sovietinei okupacijai atminimo ženklų maršrutu Darbėnuose.
Partizanų veiklos vietos – mūsų tautos ginkluotosios rezistencijos paveldas. Pažymėdami jį atminimo ženklais, perkeldami informaciją apie jį į visuomenei labiau patrauklias formas, dalindamiesi prisiminimais, patirtimi ir informacija pagerbiame žuvusiųjų atminimą, kad šis laikotarpis nebūtų užmirštas.

Asta Kuktorovienė,
Kretingos rajono savivaldybės M. Valančiaus viešosios bibliotekos
Informacinių technologijų ir viešinimo skyriaus vedėja


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN