KKKC Parodų rūmų kiemelyje – naktinis filmo "Riešutų duona" seansas (2019-08-05)

News: Events , 2019-07-31 20:16
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Klaipėdos m.

2019 m. rugpjūčio 5 d., pirmadienį, 21 val. KKKC Parodų rūmų kiemelyje (Aukštoji g. 1, Klaipėda) vyks „Lietuviško kino nakties“ seansas – režisieriaus Arūno Žebriūno filmo „Riešutų duona“ peržiūra su aktore Regina Arbačiauskaite.

Jau dešimtmetį kino po atviru dangumi seansus rengiantis „Kinas po žvaigždėmis“ kartu su Lietuvos kino centru šiais metais pristato ypatingą iniciatyvą – siekį lietuviška kino klasika suvienyti viso pasaulio lietuvius. Rugpjūčio 5 dieną Lietuvoje ir užsienyje vyks „Lietuviško kino naktis“, kurios metu išvysime vieną gražiausių lietuviškų filmų – restauruotą Arūno Žebriūno „Riešutų duoną“ (1978 m.). Renginio širdimi pasirinkta Vilniaus Katedros aikštė, tačiau šią kino klasiką tuo pačiu metu bus galima žiūrėti daugelyje miestų.

„Pernai Vilniaus Katedros aikštėje surengę nemokamą Raimundo Banionio „Vaikų iš Amerikos viešbučio“ seansą įsitikinome, kad žmonės yra išsiilgę lietuviškos kino klasikos. Svarstėme, kaip šią emociją galėtume padovanoti dar didesniam ratui žmonių. Taip gimė idėja vieną naktį suburti visus kartu žiūrėti lietuvišką filmą“, – „Lietuviško kino naktį“ pristato „Kino po žvaigždėmis“ vadovė Andrė Balžekienė.

Kino seansas Klaipėdoje

Į organizatorių kvietimą jungtis bendrai filmo peržiūrai atsiliepė ir Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras (KKKC). Jautrią, ironišką, graudžiai juokingą istoriją apie mažyčio Lietuvos provincijos miestelio gyvenimą bus galima pamatyti KKKC Parodų rūmų kiemelyje.

Prieš filmo seansą Klaipėdos žiūrovai turės neeilinę galimybę susitikti su garsia Lietuvos teatro ir kino aktore Regina Arbačiauskaite, filme atlikusia gražuolės Kaminskienės vaidmenį. Vakaro viešnia, kalbinama kolegės aktorės Vidos Kojelytės, pasidalins prisiminimais apie filmo kūrimo peripetijas. Beje, juosta buvo kuriama ne paviljone, o tikrame kaime, tad ir emocijų, ir improvizacijų filmavimo metu netrūko!

Kino seanso Klaipėdoje rengėjai taip pat nestokoja noro improvizuoti. Kadangi „Kino po žvaigždėmis“ atstovai norintiems surengti filmo peržiūrą juokais nurodė sąlygą turėti karvę – tragiško likimo filmo heroję, KKKC priima iššūkį ir seanso metu išleis į Parodų rūmų kiemelį pasiganyti po vieno meno projekto užsilikusią savo auksinę karvutę.

Filmo peržiūrai nuoširdžiai ruošiasi ir kiemelyje esančio baro „Achtung Baby“ kolektyvas – kino gurmanams jie ruošia specialų vakaro meniu.

Apie „Riešutų duoną“

Režisierius Arūnas Žebriūnas, scenarijaus autorius Saulius Šaltenis, kompozitorius Viačeslavas Ganelinas. Vaidina: Elvyra Piškinaitė, Algirdas Latėnas, Kostas Smoriginas, Antanas Šurna, Regina Arbačiauskaitė, Saulius Sipaitis, Doloresa Kazragytė. 1978 m., trukmė 66 min.

Mažyčiame Lietuvos provincijos miestelyje gyveno dvi kaimynų šeimos: Šatai ir Kaminskai. Didelės santarvės tarp jų ir šiaip nebuvo, bet kai mažojo Andriaus Šato senelis pardavė Kaminskams karvę, o ši ėmė ir tuoj pat pastipo, santūrūs santykiai virto tikra tarpusavio kova. Tiesa, mažieji – Andrius ir Liuka sutarė neblogai. Andrius kartą rado kapeiką, ir, vis tebejausdamas neteisybę dėl tos karvės, neapdairiai pasižadėjo Liukai nupirkti kitą. Bėgo metai, Kaminskas, pats basas vaikščiodamas, siuvo kitiems batus, nevykęs agronomas Šatas paniro į saviveiklą ir dienas naktis repetavo su jaunąja Irena Meškute. Andrius rinko ir pardavinėjo gelžgalius, kaulus, o ūgtelėjęs tampė bulvių maišus, dirbo prie melioracijos – kad tik sukauptų reikiamą sumą ir realizuotų savo idee fixe. Pagaliau karvė turguje nupirkta, bet Kaminskas suvokia šią skolą-dovaną kaip patyčią...

2019 m. rugpjūčio 5 d., pirmadienį, 21 val. KKKC Parodų rūmų kiemelyje (Aukštoji g. 1, Klaipėda) susitikimas su aktore Regina Arbačiauskaite ir filmo „Riešutų duona“ peržiūra (su titrais anglų k.). Nemokamai, esant prastoms oro sąlygoms, renginys vyks KKKC Parodų rūmuose.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN