Šiaulių pareigūnai išgelbėjo apie 50 tūkst eurų, kuriuos vienos Šiaulių bendrovės vadovė buvo „padovanojusi“ sukčiams

News: Law , 2019-07-26 08:01
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Šiaulių m.

Trys dienos ir trys naktys įtempto Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos pareigūnų darbo vienai nuo sukčių nukentėjusiai Šiaulių bendrovei grąžino daugiau negu pusę sukčių iš jos pasisavintų pinigų.
40-metė bendrovės vadovė ant sukčių jauko užkibo liepos 9-osios ryte. Moteris atsidūrė klasikinėje sukčiavimo schemoje, apie kurią ne kartą pasakota ir rašyta žiniasklaidoje. Nepaisant to, kad gyventojai nuolat perspėjami, jog nei policijos pareigūnai, nei banko darbuotojai telefonu nekalba apie elektroninės bankininkystės duomenis ir neprašo prisijungimo slaptažodžių, jauna moteris patikėjo jai paskambinusiu ir policijos pareigūnu prisistačiusiu vyru. Skambinusysis jai pasakė, kad ji yra pametusi savo asmens tapatybės kortelę, kuria dabar kažkas bando pasinaudoti, prisijungti prie jos banko sąskaitos ir ją ištuštinti. Sutrikusiai šiaulietei telefoninis sukčius patarė kuo greičiau pasikeisti prisijungimo prie banko sąskaitos kodus. „Pareigūnas“ sakė, kad netrukus šiaulietei paskambins banko darbuotojas ir paaiškins, ką ji turinti padaryti.
Po kelių minučių bendrovės direktorė sulaukė „banko darbuotojo“ skambučio. Ji klusniai vykdė jo nurodymus. Kaip paaiškėjo vėliau, telefoninio sukčiaus paliepimus vykdžiusi šiaulietė tokiu būdu patvirtino 1550 eurų pervedimą iš savo asmeninės banko sąskaitos į jai padiktuotas sąskaitas. Ištuštinęs asmeninę šiaulietės banko sąskaitą, telefoninis sukčius patarė pasirūpinti ir įmonės sąskaitos saugumu. Analogišku būdu iš įmonės sąskaitos į kitas sąskaitas buvo pervesta 81 080 eurų. Moteris tariamo banko darbuotojo nurodymus sustojo vykdyti tik tada, kai vyras paklausė, ką ji daro, ir supratęs, kad ji bendrauja su sukčiais, liepė žmonai tuoj pat nutraukti pokalbį. Popietę sutuoktiniai jau buvo policijoje.
Pradėję ikiteisminį tyrimą dėl sukčiavimo Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos pareigūnai pirmiausia ėmėsi nustatyti, į kokias sąskaitas pinigėliai buvo pervesti ir, jei pinigai būdavo dar nepaimti, stabdė pervedimus. Tyrėjai nustatė, jog 82 630 eurų nukeliavo į vienuolikos asmenų sąskaitas. Jų gavėjai gyveno įvairiose Lietuvos vietose, bet nė vienas gyvenamosios vietos nebuvo deklaravęs Šiaulių apskrityje. Tačiau vienas, tiksliau viena – 28 metų mergina, jai pervestus pinigus buvo išgryninusi Šiauliuose esančiame bankomate. Merginos rankose buvo 13 600 eurų. Pareigūnai, nustatę, kad, nors ji gyvenamąją vietą yra deklaravusi kitame rajone, iš tikrųjų gyvena Šiauliuose, suskubo pas ją. Ji patvirtino turinti pinigus ir privalanti juos perduoti pas ją atvažiuosiančiam vaikinui. Po keleto valandų laukimo kriminalistai vaikino sulaukė. Tai buvo 37 metų kaunietis. Netoli merginos gyvenamosios vietos buvo surastas ir penktos klasės BMW, kuriuo jis buvo atvažiavęs. O automobilyje pareigūnai rado dar 13 600 eurų, kuriuos kaunietis jau buvo paėmęs iš dar vieno pinigus išgryninusio asmens. Vyras buvo sulaikytas ir uždarytas į areštinę, o šiuo metu yra trims mėnesiams suimtas.
Paaiškėjo, kad dalis žmonių, į kurių sąskaitas buvo pervesti sukčių išvilioti pinigai, tai – asmenys, susigundę socialiniuose tinkluose esančiais pasiūlymais per dieną užsidirbti 50 eurų. Todėl Šiaulių tyrėjai kreipėsi pagalbos į kolegas kituose miestuose, kad jie susisiektų su tais žmonėmis ir paimtų į jų sąskaitas pervestus bei išgrynintus pinigėlius. Tas sąskaitas, iš kurių pinigai dar buvo nepaimti, bankų buvo prašoma įšaldydyti. Pareigūnams pavyko įšaldyti 20 800 eurų. Viena mergina į policiją net atėjo pati, nešina 1 400 eurų. Tai padarė ji, nesulaukusi, kas paimtų jai pervestus pinigus ir supratusi, kad, ko gero, jie susiję su nusikalstama veika. Taigi buvo išgelbėta apie 50 tūkstančių šiauliečių prarastų pinigų.
Per kitas dvi dienas Šiaulių pareigūnai su kolegomis iš kitų miestų atliko kratas Kaune, Rietave, Tauragėje, Utenoje, Radviliškyje, Vilkaviškyje pas asmenis, kurie šioje sukčiavimo aferoje dalyvavo ne atsitiktinai, o turėjo sąsajų su nuteistaisiais ir šiuo metu atliekančiais bausmę pataisos namuose. Pas vieno kalinamojo žmoną buvo rasta 8000 eurų. Kokiu būdu jie įgyti, tyrėjai aiškinsis tyrimo metu. Taigi buvo nustatyta, kad sukčių voratiklis, besidriekiantis iš Kybartų pataisos namų, yra apraizgęs didelę dalį Lietuvos. Šioje byloje yra suimtas ir dar vienas įtariamasis. Tai – 18-metis Kauno gyventojas, į kurio sąskaitą sukčiavimo metu buvo padaryta daug pervedimų ir kuris figūruoja dar ne viename sukčiavimo atvejyje.


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN