Mažeikių rajone pristatyta kalendorių paroda „Kalendoriai praeities liudytojai“

Naujienos: Gyvenimo būdas , 2020-02-26 17:31
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Mažeikių r.

2020 m. vasario 24 d. Snieginos Chriščinavičienės paveikslų galerijoje „Sniegenos giesmė akmenėliui“ (Vytauto g. Nr. 43, Viekšniai, Mažeikių rajonas) pristatyta kalendorių paroda „Kalendoriai praeities liudytojai“.
Taip pat galerijoje esanti ekspozicija„tapyba žeme, smėliais ir akmenėliais“ (239 paveikslai) papildyta 2019 metais sukurtais darbais.
Kalendorių ekspozicijoje – apie 200 vienetų nuo 1933-2020 metų. Kalendoriai patys įvairiausi:
Kalendoriai liudijantys apie žymiausias Lietuvos vietas. Vienas jų „Lietuva 2014“. Šis kalendorius ypatingas tuo , kad sudarytas iš atvirukų apie žymiausias Lietuvos vietas bei jose esančius ypatingos reikšmės statinius, paminklus. Pasibaigus kalendoriniams metams šiuos atvirukus galima išsikirpti ir panaudoti pagal paskirtį. Taip pratęsiamas kalendoriaus panaudojimo laikas.
Dalis kalendorių informuoja apie žymių Lietuvos žmonių sukauptą kelionėse medžiagą. „Paulius Normantas 2006“. Šiame kalendoriuje pateiktos žymaus keliautojo Pauliaus Normanto nuotraukos pasakojančios apie Tibeto sostinėje bei Rytų ir Šiaurės Tibete, Vakarų Nepale esančias žymiausias šventyklas ir paminklus....
Treti astrologinių žinių kupini kalendoriai. „Didysis astrologinis mėnulio kalendorius - 2002“. Šiame kalendoriuje informuojama ne tik apie bendra metų prognozę, arba – skirtas atskiriems zodiako ženklams. Šių kalendorių lentelėse pateiktos išsamios nuorodos, kada geriausios dienos atskiriems lapiniams, žiediniams bei šakniniams augalams sodinti ir patiems įvairiausiems darbams atlikti. T.y. keliauti, pirkti, kirpti, formuoti...
Daugelis kalendorių skirti besidomintiems žemės ūkio reikalais.
Vienas iš įdomesnių, kuriame pateikta nesenstanti informacija „Gyvulių nėštumo kalendorius - 2015 metai“. Šio kalendoriaus skalėje pateiktą rodyklę nustačius ties sėklinimo arba kergimo (paukščiams – ties poravimo) data ir prie šios datos pasukus iš apskritime esančių norimą gyvulį ar gyvūną sužinome apytikslę atsivedimo datą.
Informatyvus išliekamąja verte Lietuvos pilių ir dvarų asociacijos 2013 metais išleistas kalendorius „Pavirvytės dvaras“. Jame patalpintos 38 Lietuvoje esančių dvarų nuotraukos. Paskutiniame kalendoriaus lape žemėlapis su nuorodomis kurioje Lietuvos vietovėje dvaras randasi.
Įdomūs apie kultūrą ir meną porinantys kalendoriai: „Vilniaus dailės akademija 2016“, „Europos centro muziejus“ 1999 metai. Šis muziejus užima 55 ha plotą, kuriame eksponuojamos įvairių pasaulio šalių menininkų sukurtos skulptūros. Kalendoriuje pateiktos skulptūrų nuotraukos.
Įdomūs mėgstantiems puoselėti sodybas „Mano sodyba“ leidžiami kalendoriai. Juose pateikiamos pavyzdingiausiai tvarkomų sodybų nuotraukos. Todėl savo sodybas turintiems savininkams pravartu kartas nuo karto žvilgtelėti į šiuos kalendorius nors jie būtų ir senesnių metų leidimo.
Primenantis apie turimą profesiją „Profesinių švenčių kalendorius, 2007“. Šis kalendorius neleidžia pamiršti, jog kovo 27 – Teatro diena, balandžio 29 – Geologų diena, gegužės 11 – buhalterių diena... Tikriausiai šiame kalendoriuje pateikta informacija apie profesines šventes neturi senaties termino.
Labai įdomūs Viekšnių valsčiuje gimusio Lietuvos muzikologo Vaclovo Juodpusio sudaryti Muzikos kalendoriai. „Muzikos kalendorius, 2015 buvo 25-asis kasmetinis Muzikos kalendorius. Kalendoriuje fiksuojamos Lietuvos ir užsienio šalių muzikinio gyvenimo įvykių sukaktys.
Labai įdomūs religinės tematikos kalendoriai, turintys išliekamąją vertę.
2018 metų kalendorius „Lurdo grotos Telšių vyskupijoje“ Čia pateiktos Lurdo grotų nuotraukos su išsamiais po jomis aprašymais.
2017 metų kalendorius „Betliejaus prakartėlės Telšių vyskupijos bažnyčiose“ Šiame kalendoriuje pateiktos apie 150-ies prakartėlių nuotraukos apie kurias sakoma „Prakartėlės – šventosios istorijos pasakotojos“.
2013 Kalendorius „Telšių vyskupijos bažnyčios“. Kalendorius išleistas Žemaičių Krikšto 600 metų jubiliejui (1413 – 2013).
Kalendorius „Šventovės kalnuose, 2008“ išleistas Šiaulių vyskupo Eugenijaus Bartulio. Čia pateikiamos kalnų viršūnėse esančių koplyčių net iki 3358 m virš jūros lygio nuotraukos su po jomis aprašymais.
Įspėjantieji – naudingi eismo dalyviams - „Lietuvos kelių direkcijos kalendoriai“, kuriuose pateikiama dviratininkams ir pėstiesiems trumpa, išsami informacija apie saugų eismą kelyje.
„Augalai gydo“ – puikus ir šiandieną naudingas 1996-1997 metų kalendorius. Įdomu tai, kad šis kalendorius sukurtas dviem metam. 1996 metais kalendorių verti iš vieno galo, 1997 – iš kito. Jame pateikti 50-ies vaistinių augalų išsamūs aprašymai su nuotraukomis. Taip pat išsami informacija apie vaistinių augalų vartojimą medicinoje, kosmetikoje, veterinarijoje, kovoje su sodo-daržo kenkėjais ir kasdieniniame gyvenime. Čia rasime ir vaistinių augalų rinkimo kalendorių.
Dar vienas išskirtinis „Vardų kalendorius“, kuriame patalpinta virš 4000 lietuviškų vardų. Šiame kalendoriuje visiems vardams surastos vietos pagal metų mėnesius ir dienas. Kiekvienas vardas kalendoriuje minimas tik vieną kartą.
Šio kalendoriaus išskirtinumas, jog jis sudarytas 4-iiems metams lygiagrečiai: 1997, 1998, 1999, 2000. Tai ypatingai patogus kalendorius, norintiems žvilgtelti į praeitį ir tuo pat metu planuojantiems ne vieneriems metams ateitį. Taip pat ir labai ekonomiškas. Jį patogu turėti po ranka, rankinėje. Kalendoriuje išskirta vieta kiekvienos dienos užrašams į kuriuos galima žvilgtelėti ir po kelių metų, nes jie tame pačiame kalendoriuje.
Išsamus „Moters 1978 kalendorius“. Moterims skirtuose kalendoriuose pateikiama labai plati informacija apie vaikų auginimą auklėjimą, valgių gaminimą. Pratimai sportavimui, mezgimo, nėrimo raštai ir įvairios subtilybės, sveiką gyvenseną ir kt.
Šv. Antano kalendoriuje išleistame 1933 metais pateikiamos išsamios religinės to meto aktualijos, skelbimai, įvairūs apie sveikatą patarimai, ką reikia žinoti ūkininkams, šeimininkių kampelis, laikraščiai ir bendros informacijos. Kalendoriaus paskutiniame lape raginama pirkti tik lietuvišką prekę. „Nebūk sau priešas, neskriausk savęs pirkdamas užsienio prekes...“
„Misijų kalendorius 1935 metams“ išleistas Šv. Antano Misijų Kolegijos, kaip dovana tos mokyklos Geradariams, kurie aukojo bent po 1 litą. Šiame kalendoriuje pateiktos šventės ir dienas atitinkantys šventųjų vardai. Nemažai vietos skirta užrašams. Pateiktos mėnulio atmainos, oro spėjimai, religinės aktualijos, žinios ūkininkams, šeimininkių kampelis, ką turėti namų aptėkėlėje. Paskutiniuose kalendoriaus puslapiuose patalpinta išsami informacija apie visoje Lietuvoje esančius turgus, prekymečius (jomarkus) ir mūges. Taip pat nurodomos kiekvieno turgaus darbo dienos bei laikas (pav. po šventų mišių).
„Kauno kalendorius 1938 metams“ Šv. Kazimiero draugijos leidinys Nr, 68. Šiame kalendoriuje pateikiamos Kalendoriaus ir Bažnyčios žinios, saulės ir mėnulio užtemimai, kilnojamos šventės 1938 metais, mėnulio atmainos, minėtinos dienos, oro spėjimas, aktualiausi teisės klausimai, skelbimai „Vyriausybės žiniose“.
Taip pat pateiktas išsamus Lietuvos pašto įstaigų bei agentūrų sąrašas ir nurodyta kokiomis valandomis veikia telefonai. Pav. Mžeikiuose tuomet telefonas veikė be pertraukos dieną ir naktį, o Viekšniuose – nuo 8 iki 24 valandos kasdien.
Kalendoriuje pateikta labai vertinga informacija iš Šv. Kazimiero draugijos viso pasaulio narių sąrašas Lietuvoje, su nurodymu jų gyvenamųjų vietų1937 metais. Iš Viekšnių tais metais dalyvavo 55 nariai. Tuo tarpu iš Mažeikių pateikti duomenys apie 4 asmenis.
„Ūkininko patarėjo kalendorius 1944 metams“ – Žemės ūkio vadybos leidinys. Šiame leidinyje - įvairi informacija: namų ūkis ir sveikata, augalininkystė, gyvulininkystė, klimatologija, žemės ūkio statyba. Taip pat nurodoma būsima oro temperatūra, saulėtumas, šalnų vidutinės datos.
Beveik pabaigai „1940 metams juokų kalendorius“, kuriame pateikta įvairiausių juokingų istorijų. Suteikta žinių , kaip palinksminti nuobodų kaimuose ir miestuose gyvenimą, parduodamų knygų katalogas, scenos veikalų sąrašas, maldaknygės , paveikslai. Taip pat pateiktas sąrašas knygų , kurias skaitydami beturčiai gali apsišviesti ir įgyti mokslo.
Ir pats naujausias šios ekspozicijos eksponatas „Mažeikių krašto kultūros paveldo kalendorius 2020“ išleistas Mažeikių rajono savivaldybės. Šiame kalendoriuje pateikti Mažeikių rajono kultūros paveldo objektai, pavaizduoti grafikos darbuose. Jų autorė – dailininkė Asta Narkutė. Kalendoriuje pateikta informacija “Svarbiausios minėtinos Mažeikių rajono datos 2020 metais.
O dabar apie tai, kaip pas manęs susikaupė, tie apie 200 naudotų, bet neišmestų kalendorių.
Svarbiausia tai, kad aš niekada, baigiantis metams neperku sau kalendoriaus ir su niekuo apie tai nesidalinu. Tiesiog laukiu gal atsiras toks žmogus, kuris pajus, jog man trūksta kalendoriaus. Ir taip lemia lemtis, kad jis kažkaip reikiamu laiku ir pasiekia mano namus. Kaip ir šiemet vieną kalendorių „Didieji žemaičių Kalvarijos atlaidai 2020“ padovanojo pas mus apsilankę kalėdotojai, kitą „Mažeikių krašto kultūros paveldo kalendorius 2020“ taip pat dovanų gavau tuojau po Naujųjų metų. Taip pat dovanai likimas lėmė gauti ir „Mažeikių kultūros centras 2020“ užrašams skirtą kalendorių. Tai šiemet turi būti sėkmingi metai, nes jau turiu tris naujus kalendorius gautus dovanai.
Kita versija, jei kur nors apsilankius pamatau mane dominantį kalendorių, bandau paprašyti, kad pasibaigus metams man padovanotų. Kartais taip ir nutinka, o kartais pamiršta ir kalendoriai atsiduria, ten kur jų niekas nebeskaitys.
Būna ir trečias atvejis, kai kas nors nugirdęs mano susidomėjimą jau nnaudotais kalendoriais iš praeities ima ir padovanoja vieną kitą.
Laiko srovė sruvena taip greitai, kad sunku sustabdyti. Tik verti kalendoriaus lapus. Atrodo ką tik atvertei, o čia jau ir vėl rytas.
Ką tik sutikome Naujuosius metus, o jau už kelių dienų į Motinos gamtos duris pasibels pavasaris. Tad pamaniau, kad reikia tiesiog pabraidyti, po praeities kalendoriuose pateiktus gerų ir naudingų minčių klodus. Buvo tikrai įdomu. Laikas kurį praleidau su kalendoriais iš praeities suteikė žinių apie praeities aktualijas ir tokių, kurias drąsiai galiu panaudoti šiandien, o kai kurias ir po daugelio metų.
Kartais skubame išmesti, apsisvarinti, nė negalvodami, kad tai dar gali būti kažkam naudinga. O juk tiek ypatingai šiuo laikmečiu stengiamasi kovoti su gamtos tarša.
Prisidėti prie šio labai aktualaus reikalo galime prisidėti savo išmone ir renkantis kalendorių. Nuostabu jei jame būtų pateikta informacija turinti išliekamąją vertę, o kalendoriaus lapai nebūtų užpildyti vien mėnesių pavadinimais bei kiekviena diena išspausdinta tokio dydžio skaičiumi, kuris telpa į langelį 2x2 cm. Dar nuostabiau būtų jei leidėjai pamastytų apie kompaktiškų kalendorių leidybą, kuriais galima būtų naudotis gal net 5 metus. Tokį kalendorių nusipirkčiau ir aš.


Pagarbiai
Sniegina Chriščinavičienė
Paveikslų galerijos „Sniegenos giesmė akmenėliui“ įkūrėja ir savininkė
Vytauto g. 43, Viekšniai, Mažeikių rajonas
Telefonas 8 688 23523,
EL. p. sniegena.sniegina@gmail.com


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN