Mažeikių rajone įgyvendintas skaitymo skatinimo projektas „Paauglio įprotį neskaityti galima pakeisti“

Naujienos: Švietimas , 2019-09-24 17:41
El. pašto adresas: zemaitija.lt@gmail.com
Vietovė: Mažeikių r.

2019 m. rugsėjo 20 d. įgyvendinant skaitymo skatinimo projektą „Paauglio įprotį neskaityti galima pakeisti'', kurį finansuoja Mažeikių rajono savivaldybė, Židikų miestelio biblioteka kartu su Židikų Marijos Pečkaiskaitės gimnazijos bendruomene organizavo susitikimą su rašytoja Ilona Ežerinyte. Židikų filialo bibliotekininkė Benita Vaizgėlienė trumpai pristatė rašytojos literatūrinį kelią. Papasakojo, kad rašytoja I. Ežerinytė debiutavo vos prieš trejus metus. Jos pirmoji knyga „Šunojaus diena“ laimėjo fondo „Švieskime vaikus“ organizuojamą Nacionalinį vaikų literatūros konkursą ir buvo pripažinta reikšmingiausiu vaikų literatūros debiutu (Aldonos Liobytės premija), o ,,Sutikti eidą“ apdovanota Prano Mašioto premija. Už išleistą apysaką „Verksnių klubas“ autorei įteikta ir vaikų literatūros premija už įtaigų ir tikrovišką prozos pasakojimą, puikų ir gyvą kalbos jausmą bei esminių žmogiškųjų vertybių perteikimą. 2019 m. knyga „Verksnių klubas“ gauna 2018 m. Metų knygos paaugliams titulą. 2019 m už knygą „Skiriama Rivai“ įteikta antroji IBBY Lietuvos skyriaus premija už geriausią 2018 m. knygą vaikams ir paaugliams.
Susitikimo metu rašytoja pravedė du edukacinius užsiėmimus. 3-4 klasių mokiniams pristatė kūribiškumo skatinimo metodus. Kaip mes kūribiškai galime pažiūrėti į kai kuriuos labai paprastus dalykus pavyzdžiui į trikampį arba plytą. Vaikų atsakymai nustebino net susitikime dalyvavusias mokytojas. Pristatydama pasakų knygą „Šumojaus diena“ rašytoja pasakojo, kad daug dėmesio skyrė knygos iliustracijoms, kurios iš pažiūros yra pilkos, kaip lapkričio dangus, bet įsižiūrėjus geriau tai kruopštūs ir nuoširdūs knygos iliustratoriaus Raimondo Gnižinsko sukurti paveikslėliai, kurie originaliai puošia knygelę. Lapą prieš antrąją knygos istoriją tiesiog norisi paglostyti. Iliustracija atrodo tokia švelni, kaip šios istorijos veikėjo šuns Grapo kailis. Rašytoja šiltai bendravo su susirinkusiais mokiniais, paskatino vaikus pradėti rašyti knygą, atsakė į užduotus klausimus ir atsisveikinant padovanojo savo knygų. Penktokams viešnia kalbėjo apie tai, jog niekada nevėlu įgyvendinti svajonę, išdrįsti prisiliesti prie naujų dalykų, kurių, atrodo, įgyvendinti nepavyks. I. Ežerinytė papasakojo haiku atsiradimo istoriją, atskleidė unikalios Japonijos poezijos formos kūrimo, žmogaus vidinio pasaulio ir gamtos sąsajų subtilybes. Knygų autorė pateikė renginio dalyviams ir kūrybinio rašymo haiku užduočių. Kiekvienas dalyvis pagal visas taisykles sukūrė ir perskaitė savo haiku. Mokinius ir mokytojus žavėjo rašytojos I. Ežerinytės paprastumas ir nuoširdus bendravimas su dalyviais. Išvykdama autorė padovanojo mokyklos bibliotekai naujų, paaugliams skirtą knygų „Verksnių klubas“ ir „Skiriama Rivai“.
Tai buvo puiki galimybė artimiau pabendrauti su rašytoja, gauti jos autografą. Džiaugiamės rašytojos viešnage Židikuose ir dėkojame Židikų M. Pečkauskaitės gimnazijos bendruomenei už aktyvų dalyvavimą susitikime.
Lauksime tokių šiltų ir prasmingų naujų susitikimų.


Benita Vaizgėlienė
Mažeikių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Židikų filialo vyresnioji bibliotekininkė


  • © 2024 - Visos teisės saugomos.
  • Redakcijos ir publikuojamų straipsnių autorių nuomonės gali nesutapti.
  • Už autorių pateiktų straipsnių turinį, nuotraukas ir kitą medžiagą redakcija neatsako. Už užsakovų pateiktų skelbimų ir reklamų turinį ir klaidas redakcija neatsako. Galimai užgaulingi, įžeidžiantys ar kitaip šmeižiantys skaitytojų komentarai pastebėjus ištrinami.
  • Kopijuoti, dauginti bei platinti galima tik gavus raštišką redakcijos sutikimą.
  • Susisiekite su redakcija: zemaitija.lt@gmail.com
LT RU EN